#
#

Eşkina Balık Taşı Nedir ?

Halk arasında pek fazla adı duyulmamış olan denizden genel olarak zor bulunan bir balık türü olan eşkina balığının baş kısmından bu işin uzmanları tarafından çıkarılmakta olup balığın kafa bölgesinin her iki tarafında da birbirine simetri olarak 2 tane bulunmaktadır. Bu taşların büyüklüğü balıgın gelişmişliğine bağlı olarak büyük bir eşkina balıktan çıkan taş büyük orta boylu bir eşkina balığının kafa kısmından çıkarılan taş ise orta büyüklüktedir.

ETİ LEZZETLİ BİR BALIK

Aşırı avlanma nedeniyle avcılığının Akdeniz’de yasaklanan türler arasında olduğu anlatılan 10- 15 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilirler. Üreme dönemleri bahar aylarıdır. Anaç bireyleri özellikle posidonya yapraklarının bulunduğu bölgeler olan kıyı açıklarında bulunurlar. Çok uysal balıklardır. Bazen nehir ağızlarında, lagünlerde de görülebilir.

EŞKİNA BALIĞI

Eşkina, belirli bir bölgeyi sahiplenir ve yaşamı boyunca buradan ayrılmaz. Alnından çıkan 1-2 cm çapındaki taştan ötürü halk arasında taş balığı ve kaya levreği olarak da bilinir. Bunun nedeni ise başının içinde ve gözlerinin arka tarafına doğru iki adet taş bulunur. Üreme zamanları Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ortalama 30-40 cm. maksimum 60 cm. boyundadırlar. 4 Kg ağırlığa kadar ulaşabilirler. Balık Adı : Eşkina, Ürün Türü : Taze Ürünler, Latincesi : SCIAENA UMBRA; İngilizcesi : BROWN MEAGRE; Yeral Adı : EŞKİNA

Böbrek Taşı ve Kumu Nedir ? Nasıl Oluşur ?

Böbrek taşları, ya da böbrek taşı böbrek ya da idrar yollarında bir sabit, kristalin bir mineraldir.

Böbrek taşları böbreklerde genellikle, idrar yolu ile vücut dışına atılır.

Küçük bir taş herhangi bir semptom olmadan geçilebilir. Lakin böbrek taşı vucutta tekrardan oluşur.

Böbrek taşı 5 milimetre olması durumunda. Kalsiyum, Kalsiyumoksalat, Ürik asit ve Sistin taşı gibi farklı maddelerin bir araya gelerek oluşturdukları dört böbrek taşı tipleri vardır.

Farklı faktörler bu taşları geliştirme riskini artırabilir. Bu sebeble, çevresel faktörlerin bir kombinasyonu Genetik faktörler, idrarda yüksek seviyelerde kalsiyum, obezite, bazı gıdalar, bazı ilaçlar, kalsiyum takviyeleri, hiperpervancy, gut ve yeterli sıvı bulunmaması sonucu böbrek taşları oluşmaktadır.

Taşın büyüklüğü dikkate alınarak, böbrek taşlarının belirtileri, taşların idrar yolu boyunca hareketi, aniden ciddi acı verebilir.

Alt sırt, mide genellikle ağrı ve krampların yeridir.

Böbrek taşlarının diğer semptomları arasında idrar (kırmızı, pembe veya kahverengi idrar), kusma, bulantı, kokulu idrara çıkma, titreme, ateş, idrar sık ​​idrara çıkma ve az miktarda idrar yapma bulunur.

Böbrek taşınız var ise ağrılarınız genellikle, kaburgalarınızın yanında ve sırtında ağrılar hissedeceksiniz.

Böbrek taşlarının ağrılarına renal kolik denir.

Böbrek taşı, böbreklerde idrarda tıkanıklığa neden olur. Böbrek taşlarının ağrıları genellikle, idrarda taşın hareket etmesi ile ağrı ve yoğunluk değiştikçe, aniden başlar.

Ağrı genellikle aniden gelir ve devam eder.

Büyük taşlar küçük taşlardan daha ağrılı olabilir, ancak ağrının şiddeti mutlaka taşın büyüklüğü değildir.

Küçük bir taş bile, bir tıkanıklık sebebi olduğundan ağrılı olabilir.

Böbrek taşı olan kişilerin bulantı ve kusmaya sahip olması normaldir.

Bazen çok fazla ağrı bulantı ve kusmaya neden olur.

Böbrek Taşı veya Kumu Nasıl Teşhis Edilir ?

Böbrek taşlarının teşhisi, fiziki muayene ve testlerle belirlenmektedir. Testler şunlardır:

- Kalsiyum, fosfor, ürik asit ve elektrolitler için kan testleri

- Kristal, bakteri, kan ve beyaz hücreleri incelemek için idrar tahlili.

- Mide X ışını - İntravenöz Pialogram

- Ultrason ve Tomografi testleri ile belirlenmektedir.